Elektrische step met zadel

Wil je als volwassene een elektrische step aanschaffen? Houd er dan rekening mee dat hiervoor in Nederland strikte regels gelden en dat je er niet mee de openbare weg op mag. Dit geldt zeker voor elektrische steppen waarop geen zadel zit maar ook voor veel modellen waarop deze wel aanwezig is. Een elektrische step is overigens wel een prima vervoermiddel in drukke steden maar helaas is het gebruik ervan in Nederland nog niet toegestaan, tenzij je deze op eigen terrein inzet. Daarentegen is het in België wel toegestaan om deze steps te gebruiken op de openbare weg!

Elektrische step is bedoeld voor volwassenen

Om te beginnen is het belangrijk dat je je realiseert dat een elektrische step niet voor kinderen bedoeld is. Deze is echt alleen voor jongvolwassenen en volwassenen geschikt, mede door het feit dat een dergelijke step vrij snel kan rijden.

Iedereen kent natuurlijk nog wel de steppen van vroeger: je ging met één voet op de plank staan en bewoog met de andere voet om vooruit te komen. Dit soort steppen bestaan uiteraard nog altijd en worden veel door kinderen gebruikt als buitenspeelgoed. Om het jezelf echter makkelijker te maken en niet zoveel kracht te hoeven zetten, is de elektrische step bedacht en ontwikkeld.

Belangrijke kenmerken van een elektrische step

Weet je nu niet precies wat een dergelijke step is of hoe deze eruit ziet en werkt? Dan zijn dit de belangrijkste kenmerken van een dergelijk vervoermiddel. Een elektrische step (ook wel E-step genoemd) heeft natuurlijk als belangrijkste kenmerk dat deze voorzien is van een motortje. Dit zorgt ervoor dat je heel wat sneller vooruit gaat dan met een gewone step. Met de meeste elektrische steppen kun je zelfs een snelheid behalen van maximaal 25 kilometer per uur dus dat is zeker niet gering. Wanneer de elektrische step volledig opgeladen is, kun je er vaak wel tot 30 kilometer mee rijden.

Kijk van tevoren goed wat je wilt hebben en wat je ermee mag en kunt

Heb je interesse in een elektrische step? Bekijk dan eerst wat voor modellen en uitvoeringen er allemaal zijn en vergelijk deze goed met elkaar. Zo kun je alle kenmerken goed bestuderen en een E-step kiezen die aan jouw eisen voldoet. Een elektrische step is zeker geen voordelige aankoop dus bekijk goed wat je wilt hebben en wat je met een dergelijke step kunt en mag. Het feit dat deze momenteel nog niet op de openbare weg mag in Nederland, is natuurlijk wel een flink nadeel te noemen voor de Nederlanders. In België is het wel overal toegestaan en die hebben hier dus geen last van.

Woonachtig in Nederland? Dan is er goedkeuring nodig door de RDW

Let op: Als je niet in België woont, maar in Nederland, moet deze eerst goedgekeurd zijn door de RDW. In Europa gelden speciale regels en wetten voor elektrische vervoermiddelen. Dit betekent dat voor bijvoorbeeld scooters en brommers die niet op een fossiele brandstof rijden, bijzondere regels van kracht zijn. Zo wordt een E-step gezien als een bijzondere bromfiets en gelden daar dus ook speciale regels voor.

Gelukkig gelden deze regels niet in België.

Bijzondere regels Europa ten aanzien van een elektrische step

De regels die in Europa gelden voor elektrische vervoermiddelen zijn niet geldig voor een elektrische step dus daarvoor mag en moet zelfs ieder land zijn eigen regels bepalen en opvolgen. Dit betekent dat in Nederland dus eigen regels worden gemaakt en dat deze veel anders zijn dan in de meeste Europese landen als het om een elektrische step gaat. Dit heeft tot gevolg dat de elektrische step in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk niet op de openbare weg is toegestaan, terwijl dit in de andere landen, zoals België, geen probleem vormt.

Waar moet een elektrische step buiten België aan voldoen?

Een E-step moet buiten België, in landen als Nederland, als zijnde een bijzondere bromfiets, aan aardig wat eisen voldoen om goedgekeurd te worden. Het zijn dezelfde eisen waaraan ook een ‘gewone’ bromfiets moet voldoen. Ook dan mag je er nog steeds niet de openbare weg mee op, maar kun je de elektrische step wel op eigen terrein gebruiken of bijvoorbeeld op een camping waar je op vakantie bent. Het gaat om de volgende eisen:

 • Het voertuig heeft twee remmen. Dit is voor een bromfiets verplicht maar voor een step zou het al voldoende zijn om één rem te hebben, want daarmee sta je ook snel genoeg stil. Echter, er moeten twee remmen op zitten.
 • Daarnaast moet de step luchtbanden hebben. Dit is vrij lastig want de meeste elektrische steppen zijn voorzien van rubberbanden.
 • Er zit een buitenspiegel aan de linkerzijde van het voertuig. Dit zou dus op het stuur van de step zijn.
 • Er zit verlichting op, te weten dimlicht, achterlicht en een goede reflector.
 • Het voertuig heeft een zitplaats. Dat is lastig op de meeste elektrische steppen tenzij je voor een step met een zadel kiest.

Verdere Nederlandse eisen die aan de elektrische step worden gesteld

Als je voor een elektrische step kiest in Nederland, moet deze nog aan een paar eisen meer voldoen dan de punten die we hiervoor genoemd hebben. Zo dien je altijd een verzekering af te sluiten voor de E-step. Daarnaast moet de step voorzien zijn van een kenteken en er komt dus ook een echt kentekenplaatje op. De step moet door de RDW gekeurd worden (daarvoor moet je zelf een afspraak maken). Komt je elektrische step door de keuring? Dan kun je dan pas een kenteken ervoor aanvragen. Je moet tevens een brommer rijbewijs hebben om op de elektrische step te mogen rijden. Check daarom altijd van tevoren goed wat nodig is voordat je een elektrische step aanschaft.

Goed en duurzaam vervoermiddel om van A naar B te reizen

Een elektrische step heeft als groot voordeel dat deze best snel is en goed wendbaar en niet veel ruimte nodig heeft. De gedachte erachter is dan ook dat de step ideaal is om je in drukke en stedelijke gebieden snel te kunnen verplaatsen. Zo raak je veel sneller in een grote stad van A naar B dan wanneer je daarvoor een auto gebruikt en hoef je geen parkeerplaats te zoeken waarvoor je je ook nog eens blauw betaalt.

Een elektrisch step laad je dus op en je gebruikt er geen fossiele brandstof voor, dus deze is ook nog eens beter voor het milieu. De step is daarom zeker duurzaam te noemen. Het is hier echter voorlopig nog wachten totdat je ook echt legaal met een elektrische step de weg op mag. Elektrische fietsen vallen in ons land onder een andere wet en zijn daarom wel toegestaan.

Elektrische step met zadel

Heb je nu je oog op een elektrische step laten vallen maar wil je graag een speciaal model? Weet dan dat er ook elektrische steppen zijn die voorzien zijn van een heus zadel zodat je er echt op zitten kunt. Een E-step met een zadel doet je waarschijnlijk al snel denken aan een soort scooter, maar dan op een wat eenvoudigere manier uitgevoerd.

Voordelen van een elektrische step met zadel

Overweeg je een elektrische step met zadel aan te schaffen? Lees dan eerst de voordelen hiervan eens door. Zo weet je beter wat een E-step met zadel precies is en kun je voor jezelf bepalen of je voor zo’n model kiest of liever toch nog even verder kijkt.

 • Een E-step met een zadel lijkt op een scooter, maar deze is veel lichter en compacter. Daardoor kun je de step altijd makkelijk meenemen. De meeste E-steppen zijn licht in gewicht en sommige modellen zijn opvouwbaar.
 • Een elektrische step kun je zowel binnen als buiten gebruiken. Werk je in een groot gebouw waarin je een aardige afstand moet afleggen? Dan is een step daarvoor ook goed geschikt.
 • Wil je de step gebruiken om naar je werk of school te gaan? Dan kun je met een volledig opgeladen E-step aardig wat kilometers afleggen en is dit natuurlijk comfortabeler als er een zadel op de step zit.
 • Je kunt er ook gewoon op staan. Dit kan dus ook met een step waarop een zadel aanwezig is. Zo kun je van houding wisselen tijdens de tocht.
 • De elektrische step met zadel kan ook door mindervaliden worden gebruikt die moeite hebben met langere stukken lopen. Zo kan de step een goed alternatief zijn voor een scootmobiel.
 • Het zadel kan er ook af, mocht je het vervoermiddel als een echte step willen gebruiken. Het is dan meer een step, maar deze blijft wel elektrisch.
 • Een elektrische step kan aardige snelheden bereiken (denk aan maximaal 25 kilometer per uur) zodat je snel op de plaats van bestemming bent.
 • De accu van een elektrische step kan aardig wat aan en is al vaak binnen vier uur volledig opgeladen. Ga je bijvoorbeeld ergens naartoe of bij iemand op bezoek? Dan kun je daar de accu opladen voor de terugreis.

Niet toegestaan op de openbare weg in Nederland

Heeft een elektrische step met een zadel nu echt alleen voordelen? Nee, er zijn ook wat nadelen aan verbonden. Het belangrijkste nadeel is dat je de step in Nederland nog altijd niet op legale wijze op de openbare weg mag gebruiken. De verwachting is wel dat de wetgeving hierop wordt aangepast maar het is nog niet duidelijk wanneer. Dit betekent dat je de elektrische step met zadel vooralsnog alleen op eigen terrein mag gebruiken of in landen in Europa waar dit al wel toegestaan is. Zo is het in België wel gewoon toegestaan om met een elektrische step de weg op te gaan!

Langzamer dan een scooter en vooral voor kortere afstanden geschikt

Een ander bijkomend nadeel is dat een echte scooter beter inzetbaar is voor langere afstanden. Deze rijdt niet alleen sneller dan een elektrische step, maar je kunt er ook langere afstanden mee afleggen als je een volle tank hebt. Daarnaast is een elektrische step met een zadel zwaarder dan een gewone step en net even wat minder makkelijker mee te nemen dan een step zonder hulpmotortje als je bijvoorbeeld met het openbaar vervoer reist.

Kijk vooraf goed wat er allemaal te koop is

Als je je oog op een elektrische step hebt laten vallen, kijk dan van tevoren goed wat er allemaal op dit gebied te koop is. Er zijn veel aanbieders van dit soort steppen, zowel online als fysieke winkels. Een elektrische step is zeker geen goedkope aankoop en als je deze dan niet op veel plekken legaal mag gebruiken, is het wel goed overwegen waard of je er echt eentje koopt. Als je online kijkt, vind je tal van aanbieders waar je voor een elektrische step terecht kunt. Er zijn veel modellen te koop, waaronder dus ook elektrische steppen met een zadel.

Kijk en vergelijk

Als je bij verschillende online aanbieders kijkt naar een elektrische step met zadel, zul je snel ontdekken wat de verschillen tussen de diverse modellen zijn en kun je deze goed met elkaar vergelijken. In een webshop waar je een E-step koopt, staat bij elk model goed aangegeven wat de kenmerken zijn zodat je weet wat je in huis haalt. Denk bijvoorbeeld aan het materiaal waarvan de step gemaakt is, hoeveel deze weegt, wat de actieradius is, hoe lang het duurt om de step op te laden, welke accessoires erbij zitten en meer.

Kijk of je de elektrische step eerst een tijdje mag uitproberen

Lees alle informatie altijd goed door voordat je een elektrische step bestelt. Er zijn ook aanbieders waarbij je een dergelijke step kunt bestellen en deze eerst een poosje mag uitproberen. Bevalt de step nu niet? Dan kun je deze nog altijd retourneren. Hiervoor gelden natuurlijk wel bepaalde voorwaarden dus zorg ervoor dat je daarvan op de hoogte bent. Staat er wel veel informatie bij een bepaalde elektrische step maar kom je er zelf niet helemaal goed uit? Dan kun je altijd eerst contact opnemen met de klantenservice van de webshop met je vragen. Zij kunnen je beslist verder helpen.

Ga naar de fysieke winkel om een E-step uit te proberen

Wil je wel een elektrische step kopen maar weet je niet zeker of deze wel zo geschikt voor jou is? Ga dan zeker eens naar een fysieke winkel waar ze elektrische steppen verkopen. Hier kunnen ze je goed advies geven en samen met jou bekijken of er een geschikte step voor je te vinden is. Je mag deze daar natuurlijk ook uitproberen zodat je weet hoe een dergelijke step werkt. Is deze niet geschikt voor jou? Kijk dan eens of een elektrische fiets iets voor je is. Misschien kun je daar wel prima mee uit de voeten, doen wat jij wilt en blijf je toch lekker mobiel.

Verschillende modellen

Heb je nu een groot en gevarieerd aanbod aan elektrische steppen met een zadel gevonden maar weet je niet goed welke te kiezen? Dan hebben we voor jou een aantal modellen op een rijtje gezet, met de voor- en nadelen. Hiermee proberen we je het een stukje makkelijker te maken bij je keuze. Omdat een E-step echt niet zo voordelig is, is het zeker belangrijk dat je de juiste keuze maakt, want een exemplaar dat alleen maar staat weg te stoffen is natuurlijk altijd zonde.

Robusto Elite E-step

robusto elite e-stepEen ander model waarvoor je kunt kiezen is de Robusto Elite E-step. Deze is in verschillende uitvoeringen te koop waarbij de prijzen uiteenlopen van zo’n €800 tot wel €1700. De duurdere modellen onderscheiden zich van de wat voordeligere door de grotere actieradius. Kies je bijvoorbeeld voor de Robusto Elite Li-Ion?

Dan is dit het meest geavanceerde model en heeft het de volgende voordelen:

 • De step heeft een grote actieradius van wel 60 kilometer.
 • De step is goedgekeurd door de RDW en de EU.
 • De step is licht in gewicht en opvouwbaar en kan makkelijk meegenomen worden in het OV of de auto.
 • De step is voorzien van diverse accessoires zoals goede Led Verlichting, het stuur is verstelbaar, er zitten twee spiegels op en je kunt er een kentekenplaatje voor aanvragen.

Nadelen:

 • Deze step kost je rond de €1700 en is dus bepaald niet goedkoop.
 • Na zo’n 60 kilometer moet de step opgeladen worden en dit kost wel tijd. Bovendien moet je daarvoor natuurlijk wel een oplaadpunt voor in de buurt hebben.
 • Het maximale laadvermogen is 120 kilo dus voor zwaardere personen is de step niet geschikt.

Alternatieven

Een elektrische step is nog niet toegestaan op de openbare weg in Nederland (wellicht zijn er modellen te vinden waarvoor een uitzondering geldt, zoals bij de Robusto in de meest luxe uitvoering maar dit kunnen we niet garanderen) dus dat is en blijft voorlopig een nadeel voor Nederland. Wanneer de wet hierop wordt aangepast is nog onbekend, maar de verwachting is zeker dat dit gaat gebeuren zodat ons land hiermee gelijke tred houdt met andere Europese landen.

Houd er bij de aanschaf van een E-step altijd rekening mee dat je bekeurd kunt worden als je ermee op plekken rijdt waar dit niet toegestaan is. Een E-step is niet geschikt voor kinderen, dus enkel voor volwassenen bedoeld. Wil je wel elektrisch rijden met een hulpmotortje? Kies dan voor een elektrische fiets. Deze mag ook door kinderen worden gebruikt.

Menu