Welke elektrische steps mogen op de openbare weg in Nederland?

Heb je je oog laten vallen op een elektrische step voor je kind of misschien wel voor jezelf en wil je deze gebruiken in Nederland? Houd er dan rekening mee dat je er in Nederland niet zomaar overal mee de weg op mag. In deze tekst lees je wat een elektrische step precies is, wat je er allemaal mee kunt en waar je dit mag doen in ons land.

Voordelen van een elektrische step

Geen schadelijke uitstoot
Makkelijk van A naar B verplaatsen
Handig in drukke steden
Snel en wendbaar

Step waarvoor je zelf moeite moet doen om deze voort te bewegen

We vertellen je om te beginnen eerst wat meer over de elektrische step op zich. Iedereen kent natuurlijk nog wel de gewone step waar je vroeger als kind mee over de stoep of straat scheurde. De step werd voortbewogen doordat jij zelf met je ene been afzette op de grond en met het andere op de step stond. Je moest er soms aardig wat kracht voor zetten om goed vooruit te komen maar het lukte na een poosje prima.

Om het wat makkelijker te maken en ervoor te zorgen dat het wat minder kracht kostte, werd na verloop van de tijd ook de elektrische step bedacht en ontwikkeld.

Prima vervoermiddel in drukke gebieden dat ook nog eens milieuvriendelijk is

De step wordt gezien als een prima vervoermiddel voor bijvoorbeeld in de stad waarmee files en luchtvervuiling kunnen worden tegengegaan. De elektrische step is in dat opzicht bepaald geen speelgoed voor kinderen, maar kan door volwassen gebruikers worden ingezet als vervoermiddel op drukke plekken.

Het is een ideaal vervoermiddel voor korte afstanden en je raakt snel van A naar B. Er zijn al steden waar met de step wordt geëxperimenteerd maar in Nederland mag je dit vervoermiddel momenteel niet zomaar overal gebruiken. In het buitenland gelden weer andere regels en mag je de E-step op meer plekken gebruiken.

Kenmerken van een elektrische step

Kenmerken van een elektrische step

Een elektrische step is voorzien van een motortje waardoor deze een stuk sneller vooruit gaat dan een gewone step. De meeste elektrische steps halen een snelheid van maximaal 25 kilometer per uur. Met een step die volledig is opgeladen kun je vaak wel tot 30 kilometer afleggen.

De steps zelf hebben een bepaald gewicht, afmetingen en een maximale belasting. Wil je een dergelijke step aanschaffen? Bekijk dan eerst goed alle kenmerken en vergelijk verschillende types met elkaar. Een goede en degelijke step is niet heel voordelig dus het is wel zaak dat je een passend model vindt dat aan al je eisen voldoet. Lees hier waar je op moet letten bij het aanschaffen van een elektrische step.

Goedkeuring van de RDW nodig

Nu kun je dus allerlei verschillende E-steps in Nederland kopen, ook gewoon online. De wet maakt het er echter niet makkelijker op om precies te ontdekken waar je deze ook daadwerkelijk mag gebruiken zonder het risico op een boete. Heb je een leuke step op het oog? Check dan altijd eerst of deze door de RDW is goedgekeurd.

In Europa geldt een speciale wetgeving voor elektrische vervoermiddelen zoals scooters en brommers die niet op een fossiele brandstof rijden. Zo weet je waar je mag rijden en waar dit verboden is. Deze vervoermiddelen worden allemaal aan een strenge keuring onderworpen voordat ze de weg op mogen.

De E-step wordt in Nederland beschouwd als een bijzondere bromfiets

De Europese regels gelden momenteel nog niet voor de elektrische step dus daarvoor moet ieder land zijn eigen regels maken. Dit heeft tot gevolg dat zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Nederland de E-step nog niet de openbare weg op mag, terwijl dit in andere Europese landen geen probleem is.

In ons land mag een elektrische step alleen de openbare weg op als deze is goedgekeurd door de RDW. Deze Rijksdienst voor het Wegverkeer keurt alle voertuigen die de weg op willen, dus daarbij maakt het niet uit hoe of waarop ze rijden. De E-step wordt momenteel nog als een ‘bijzondere’ bromfiets gezien waarvoor speciale regels gelden en dit vervoermiddel valt niet onder een eigen categorie.

Aan welke eisen moet een E-step voldoen?

Om goedgekeurd te worden door de RDW, dient een elektrische step aan de volgende eisen te voldoen. Dit zijn de eisen die momenteel ook voor een ‘gewone’ bromfiets gelden.

  • Het voertuig heeft twee remmen; dit is voor een bromfiets verplicht maar een step zou al voldoende hebben aan één rem om snel genoeg tot stilstand te komen.
  • Het voertuig moet luchtbanden hebben, geen rubberbanden zoals momenteel bij de meeste steps het geval is.
  • Het voertuig heeft een zitplaats; dat zal niet meevallen op een step waar je als bestuurder gewoon op staat.
  • Er zit een buitenspiegel aan de linkerzijde van het voertuig.
  • Er zit verlichting op het voertuig; dit betekent dimlicht, achterlicht en een goede reflector.

Wat is er nog meer nodig om legaal met de E-step de weg op te mogen?

Kortom, de regels die voor een bromfiets gelden, gaan niet bepaald op voor een elektrische step. Deze moet trouwens ook verzekerd worden en een kenteken krijgen inclusief een kentekenplaat. Daarnaast draagt de stepper een helm en heeft een bromfietsrijbewijs nodig om erop rond te mogen rijden op de openbare weg.

Deze eisen worden overigens niet aan een elektrische fiets gesteld want hierbij valt de motor uit als je stopt met trappen. Daar waar een E-bike dus als een fiets gezien wordt, wordt de E-step tot de bromfietsen gerekend hetgeen bijzondere vereisten met zich meebrengt.

Illegaal op de openbare weg

Het komt er dus momenteel op neer dat de eisen die worden gesteld aan een elektrische step zo ingewikkeld en niet haalbaar zijn dat je met geen enkel model de openbare weg op mag, tenminste niet legaal. Er wordt bij sommige modellen wel geclaimd dat ze door de RDW zijn gekeurd maar dan nog moet je als gebruiker van de step ook aan alle andere eisen voldoen. Doe je dit niet? Dan ben je illegaal bezig en bestaat de kans dat je met je step wordt aangehouden. Dit betekent een boete en de kans dat je je step kwijtspeelt omdat deze in beslag genomen wordt.

De eisen moet worden aangepast aan het moderne vervoermiddel

Natuurlijk moeten er voor alle vervoermiddelen die de weg op gaan duidelijke regels worden gesteld maar deze zijn voor de elektrische step tamelijk vaag en vooral niet van toepassing. De step zou nagenoeg hetzelfde uitgerust moeten zijn als een bromfiets dus dat wordt toch wel problematisch. De step is namelijk veel kleiner, je kunt er niet op zitten en spiegels of verlichting zullen er met de nodige moeite op gemonteerd kunnen worden. De vraag daarbij is vooral waar deze aan bevestigd moeten worden.

De voordelen van een elektrische step moeten de doorslag gaan geven

Omdat we zorg willen dragen voor het milieu en met name in stedelijke gebieden toch graag op een snelle manier van A naar B willen, kan een elektrische step uitkomst bieden. Het vervoermiddel is snel, wendbaar en kan zonder (auto)rijbewijs bediend worden. Daarnaast kan de step thuis worden opgeladen, gebruikt deze geen fossiele brandstof en heeft derhalve geen schadelijke uitstoot. De E-step is voor veel mensen in drukke steden een prima oplossing om snel op de plaats van bestemming te komen.

Minder files door elektrische steps

Minder files, minder uitstoot en sneller op de plaats van bestemming

Door een step in plaats van een auto te gebruiken, staan er minder files en wordt de uitstoot snel kleiner. Bovendien kun je met een kleine step natuurlijk in drukke straten veel makkelijker uit de voeten dan met een auto waarvoor je ook nog eens een (duurbetaalde) parkeerplaats moet zoeken. De step klap je na gebruik gewoon in en neem je mee naar binnen, in je woning of op je werk.

Regels gelden niet voor niets

Een elektrische step die je online of in een winkel koopt, kan door de RDW gekeurd zijn maar dit zie je er niet direct aan af als leek. Zelfs voor mensen die er meer verstand van hebben, is het niet altijd even duidelijk of een E-step goedgekeurd is om op de openbare weg te mogen. Momenteel kun je er nog van uit gaan dat het niet zo is.

De step kan snelheden tot wel 25 kilometer per uur behalen dus het is zaak dat er een goede regelgeving voor deze bepaald niet langzame vervoermiddelen komt. Daarmee kan de legalisering van de step op de openbare weg sneller een feit worden. Het is altijd belangrijk dat je als gebruiker van de step je netjes aan de geldende regels houdt. Zo blijft het veilig op straat met iedereen die zich verplaatst.

Nederland zal waarschijnlijk op korte termijn de rest van Europa gaan volgen

Verwacht wordt dat het gebruik van een elektrische step in Nederland toch op vrij korte termijn de andere landen in de Europese Unie zal volgen qua beleid. Om geen boete te riskeren wordt echter momenteel aangeraden om de E-step niet op de openbare weg te gebruiken maar alleen op eigen terrein, zoals op een oprit of de stoep achter je woning om problemen te voorkomen.

Ga je op vakantie en neem je de E-step mee naar het buitenland? Kijk dan van tevoren wel goed welke regels daar gelden voor het vervoermiddel. Deze kunnen per land verschillen maar je vindt er online zeker voldoende informatie over.

Menu