Beste elektrische step: Dit is onze Top 7 van 2022

Sta je elke ochtend in de file voor je werk of moet je de hele stad door om dat ene parkeerplekje te vinden? Of ben je het wachten beu op de bus of trein die nooit op tijd komt? Een elektrische step, ook wel een E-step genoemd, is een handig en snel vervoersmiddel.

Hip vervoersmiddel

Het is erg hip en een goed alternatief voor de fiets of auto. Je hebt er weinig inspanning voor nodig en komt niet bezweet aan op je bestemming. Wie dan ook nog eens denkt aan de natuur, dan is de elektrische step nog eens duurzaam en maakt geen lawaai.

Besparen op brandstof

Maar ook voor de portemonnee is een elektrische step een goed idee. Je hebt geen brandstof nodig en er is weinig onderhoud nodig voor een elektrische step. Een mooi overzicht en praktische zaken van de top 7 beste elektrische steps zijn hier te vinden.

Top-7 beste elektrische steps

Hoe werkt een elektrische step?

Het lijkt misschien ingewikkelder dan het is, maar een elektrische step is eenvoudig te bedienen.

De werking

Het werkt net zoals een gewone step, alleen hoef je bij de elektrische step niet te blijven steppen. Dus je stept alleen in het begin om vaart te krijgen. Daarna druk je de gashendel in en de rest doet de elektrische step zelf. Je moet uiteraard wel goed blijven opletten. Voor het remmen is er een handrem die je kan indrukken of je laat de gashendel los.

Geen oefening nodig

Anders dan hoe je vroeger hebt moeten leren fietsen, is gemakkelijk om te leren omgaan met een elektrische step. Je hoeft niet op te stappen, je hoeft geen zadel af te stellen (al zijn deze er ook al voor de elektrische step), de step is lekker licht en het is makkelijk om je evenwicht te houden.

Makkelijk opladen

Wanneer je accu van je elektrische step bijna leeg is, kan je deze heel simpel opladen. Als je dit elke avond doet, dan kun je de volgende dag weer met plezier op pad. Net zoals je smartphone plug je de stekker in het stopcontact en hoef je er verder niets meer aan te doen. Afhankelijk van je accu zal deze dan in 3 tot 12 uur weer volledig opgeladen zijn. Dus wanneer je lekker ligt te slapen, laadt de accu van je step weer helemaal op.

Waarom een elektrische step kopen?

Er zijn genoeg voordelen om een elektrische step te kopen. Het is naast de fiets en auto ook een prima alternatief voor een scooter. Hieronder lees je waarom een elektrische step een goed alternatief is.

Kostenbesparend

Hoe fijn is het als je niet meer langs het tankstation hoeft om benzine of diesel te tanken. Met een elektrische step heb je daar geen last van. Je hoeft alleen de batterij op te laden en dat kun je snel en gemakkelijk thuis doen. Je bespaart op deze manier veel brandstofkosten.

Tijdbesparend

Urenlang in de file staan naar je werk, ook al is het maar zo’n klein stukje. Of tien rondjes door de stad rijden om dat ene plekje te vinden om je boodschappen te kunnen doen. Het zijn van die irritatiemomentjes die op de lange duur flink vervelend kunnen worden. Met de elektrische step ben je sneller op je eindbestemming en je hoeft er weinig inspanning voor te leveren. Zo heb je weer genoeg tijd voor je gezin, jezelf of andere leuke dingen om te doen.

Milieuvriendelijk

Steeds meer aandacht wordt er besteed aan het milieu en het is belangrijk dat we daar op zo’n goed mogelijke manier mee omgaan. Voor onszelf en de toekomst van onze kinderen. Doordat de elektrische step niet op brandstof rijdt, stoot je ook geen schadelijke stoffen uit. Op deze manier belast je het milieu ook zo min mogelijk. Om het helemaal goed te doen kies je voor groene stroom om je elektrische step op te laden en misschien heb je wel zonnepanelen op je dak, waardoor het nóg milieuvriendelijker is.

Xiaomi-365-PRO Display

Elektrische step kopen: waar moet je op letten?

Wanneer je een elektrische step gaat kopen is het net zoals bij elke andere aankoop belangrijk om te weten waar je nu op moet letten. Je wilt natuurlijk niet dat je na één keer rijden erachter komt dat je geen goede beslissing hebt genomen. Goedkoop is niet altijd de beste koop. Een aantal zaken zijn goed om op te letten. Denk aan de batterij, want je wilt natuurlijk weten hoe lang deze meegaat. Je kunt afwegen of je een elektrische step met of zonder zadel wilt hebben. Hoe hard zou je willen gaan en welke afstand kun je ermee rijden. Wat voor soorten verlichting zijn er en waar moet je op letten. En uiteraard, een van de belangrijkste dingen van een elektrische step is de veiligheid. Je wilt natuurlijk een solide elektrische step die ook een tijdje meegaat.

Batterijduur van de accu

Een elektrische step beschikt over een batterij, ook wel accu genoemd. De accu is een lichtgewicht batterij die veel energie kan bevatten en oplaadbaar is. De accu heeft vaak een lange levensduur. Bij de aankoop van een elektrische step let je op de actieradius. Dit is het bereik van de accu en daarmee kun je zien hoeveel kilometers je kunt afleggen op een volle accu. Het vermogen van een accu bepaalt deze actieradius. Hoe hoger het vermogen, hoe verder je kan rijden. Als je dat weet dan kan het nog van enkele zaken afhankelijk zijn hoe lang deze actieradius in de praktijk is. Bijvoorbeeld je gewicht kan van invloed zijn op hoeveel de accu uiteindelijk verbruikt. Ook een slecht of vertragend wegdek kan zorgen dat je een minder lange afstand kan rijden. Heb je harde wind tegen? Dan zal in dit geval de accu ook sneller op gaan. Al met al kun je ongeveer gemiddeld tussen de 15 en 30 kilometer rijden met een elektrische step.

Is een zadel belangrijk?

Een elektrische step, kan net zoals een fiets, over een zadel beschikken. Het is goed om hier van tevoren na te denken of je dit wel of niet wil. Voor wat kortere afstanden is een step zonder zadel prima. Wil je wat meer comfort of ben je sneller vermoeid, dan is een zadel op een elektrische step een aanrader. Je krijgt minder last van je rug en op deze manier kun je met gemak langere afstanden rijden. Uiteraard afhankelijk van de actieradius van je accu. Bij verschillende elektrische steps kun je het zadel er ook afschroeven of inklappen indien deze inklapbaar is. Dit maakt de e-step helemaal flexibel en kun je altijd beslissen wat je op dat moment het liefste wil. Sommige elektrische steps zijn zelfs volledig inklapbaar. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld eerst een stukje met de trein wilt en daarna met je elektrische step wilt toeren.

Let op de snelheid van de elektrische step

Het vermogen van de motor van een elektrische step bepaalt hoe hard de step gaat. Hoe hoger het vermogen, des te sneller de elektrische step op snelheid komt en kan blijven. Er zitten wel wettelijke regels aan de step. Zo is bijvoorbeeld de toegestane maximale snelheid van een elektrische step 25 kilometer per uur. Dit komt omdat de elektrische step onder de wetgeving van de e-bike valt. Om een idee te geven hoe snel een elektrische step voor volwassenen gaat, is het handig om dit bijvoorbeeld even te vergelijken met een e-step voor kinderen. Het motorvermogen wordt uitgedrukt in wattage (Watt). Een kinderstep heeft ongeveer 150 Watt. Een variant voor volwassen heeft 250 tot 300 Watt. Het wattage gaat omhoog bij volwassenen, omdat volwassenen zwaarder zijn dan kinderen. Op die manier heeft de step meer vermogen nodig om op snelheid te komen en te blijven.

Afstand: hoe ver kan ik rijden met een elektrische step?

Belangrijk bij de keuze van een elektrische step is om te kijken naar de afstand die deze kan afleggen. De gemiddelde actieradius van een elektrische step is minder dan 30 km op een volle accu. Zoals eerder is aangegeven is je gewicht dus bepalend voor de afstand. Hoe zwaarder je weegt, hoe minder ver je kunt rijden. Het is handig, als je zo ver mogelijk wilt komen, op een glad en goed wegdek te rijden. Een tip bij het rijden op een elektrische step is om te proberen zo min mogelijk af te remmen en op te trekken. Dit kost allemaal energie en gaat de accu dus ook sneller leeg. Een helling of heuvel oprijden met een elektrische step zorgt ook voor meer energieverbruik en dus kun je dan minder lange afstanden rijden. Uiteraard staat veiligheid altijd voorop.

Veiligheid op de weg

Veiligheid is toch wel het belangrijkste aspect. Je kunt er alles op en aan hebben, maar als de step niet veilig is, heb je er ook niets aan. Door een klein aantal negatieve berichten in de media heeft de step bij sommige mensen een wat slechter imago. Zijn de steps echt zo gevaarlijk? Zoals elk vervoersmiddel moet je ook met een elektrische step op een verantwoorde manier gebruik maken. Je neemt net als een fiets, auto of scooter deel aan het verkeer. Dus rijdt niet met je telefoon op tijdens het rijden. Ga voorts niet rijden met twee mensen op een elektrische step. Het is daar niet voor bedoeld.

Voor je eigen veiligheid kun je ervoor kiezen om een helm te dragen op een elektrische step. Het is niet verplicht, maar als je toch niet helemaal zelfverzekerd op de elektrische step staat, kan het wel een goede optie zijn. Maar zolang je bewust omgaat met de step is het een prima en veilig vervoersmiddel.

Hoe belangrijk is verlichting?

Een elektrische step heeft net als bij een fiets een voor- en achterlicht. Je wilt natuurlijk in het donker goed zichtbaar zijn op de weg. Dan is verlichting dus erg belangrijk. De verlichting zit meestal aan de voorkant op het stuur en aan de achterkant op het achterspatbord van de elektrische step.

Naast goedwerkende remmen is een goedwerkend licht een voorwaarden om de weg op te gaan. Dit is logisch want je neemt deel aan het verkeer en je wilt herkenbaar zijn voor iedereen op de weg. Dit is voor je eigen en andermans veiligheid. Als je dus veilig op je elektrische step wilt rond rijden, zorg je dat je verlichting op je step hebt. Tegenwoordig zijn de meeste exemplaren voorzien van LED-verlichting. Ook meteen duurzaam en goed voor het milieu. LED-verlichting gaat tevens lang mee en is fel genoeg om goed zichtbaar te zijn.

4 voordelen van een elektrische step

De vier belangrijkste voordelen van een elektrische step zetten we nog eens op een rijtje.

Een e-step is goedkoop

Ze zijn niet alleen goedkoop in de aanschaf in vergelijking met andere vervoersmiddelen, de elektrische step bespaart ook op andere manieren. Doordat de elektrische step niet op brandstof rijdt, heb je geen hoge brandstofrekeningen meer. Je laadt de batterij makkelijk thuis op. Je hebt geen hoge parkeerkosten meer. Dus de elektrische step is prima voor de portemonnee.

Compact en inklapbaar: ideaal!

De elektrische step is erg compact. Veel steps kun je inklappen en op die manier erg makkelijk mee te nemen in bijvoorbeeld de trein. Binnen enkele seconden klap je de elektrische step in en wanneer je uitstapt ben je weer binnen enkele seconden onderweg. Door het lichte gewicht van gemiddeld 15 kilogram is de elektrische step prima te tillen.

Goed voor het milieu

Je ziet dat steeds meer auto’s elektrisch rijden, vervuilende auto’s uit de stad worden geweerd en Nederland steeds milieubewuster wil leven. De elektrische step is een prachtige en milieuvriendelijk vervoersmiddel. Het stoot geen CO2 uit. Op deze manier is de belasting op het milieu stukken minder. Het is een dus prima alternatief.

Tijdbesparend

Misschien wel een heel belangrijk voordeel is dat de elektrische step veel tijd kan besparen. Onze agenda’s beginnen weer steeds voller te worden, er wordt weer verwacht dat er weer meer op kantoor gewerkt wordt, de kinderen zijn weer volop op school en je week is zo weer volgepland. Met een elektrische step bespaar je dus tijd omdat je niet meer in de lange files voor je werk hoeft te staan en niet meer hoeft te zoeken naar dat ene plaatsje in de stad. Kostbare tijd die je dan mooi aan leukere dingen kunt besteden.

Wat is de wetgeving voor elektrische steps in België?

Om te beginnen heb je geen rijbewijs nodig op een elektrische fiets tot en met 25km/h (zonder zadel) te rijden. Er is geen leeftijdsrestrictie voor het gebruik van een elektrische step zonder zadel in België. Wanneer je een elektrische step met zadel rijdt dan is er wel een minimumleeftijd van 16 jaar. De Belgische wetgeving beschouwt je als bestuurder van dit type elektrische step als fietser en je hoeft dus niet ingeschreven te worden als voertuig. Er is daarom ook geen helmplicht. Met de elektrische step mag je niet harder dan 25km/h. Je moet je verzekeren wanneer de step harder gaat. Soms rijd je niet zo hard, bijvoorbeeld onder de 6km/h, dan kun je gewoon gebruik maken van de stoep. Ga je toch harder rijden? Rijd dan op het fietspad. Je dient daarnaast zichtbaar te zijn in het verkeer. Dus als het ‘s avonds donker is of het zicht minder dan 200 meter is zorg je dat de verlichting van je elektrische step aan is.

Elektrische step met zadel

Misschien heb je wel gekozen voor een elektrische step met zadel tot 25 km/h of zelfs eentje die tot 45km/h gaat. De wetgeving hierin is anders. Zorg in ieder geval dat je 16 jaar of ouder bent, netjes op het fietspad blijft en je verlichting werkt. Het is ook verplicht om een helm te dragen. Je moet de elektrische step laten verzekeren, want de step met zadel valt onder de bromfiets klasse. Voor de elektrische step tot 25km/h is dit bromfiets klasse A en voor de elektrische step tot 45km/h is dit bromfiets klasse B. Dit wil zeggen dat je voor dit laatste een rijbewijs AM verplicht is.

Heb ik een verzekering nodig voor mijn elektrische step?

Of je elektrische step verzekerd moet zijn is afhankelijk van hoe hard je step gaat en of je in België of Nederland woont.

Woonachtig in Nederland

In Nederland is het verplicht om een elektrische step te laten verzekeren. Een elektrische step wordt bij de RDW gezien als een bijzondere bromfiets. Dit wil dus zeggen dat de elektrische step voorzien moet zijn van een verzekeringsplaatje en een Voertuig Identificatie Nummer (VIN). Je kunt je elektrische step alleen verzekeren als deze voorzien is van dit identificatienummer (VIN). Hier voorkom je problemen met het verzekeren van je elektrische step. In Nederland kan je dus niet je elektrische step verzekeren zonder dat deze een kenteken heeft. Let goed op of je elektrische step door de RDW gekeurd is. Er zijn nog weinig steps die op de openbare weg mogen rijden. Daardoor zijn er slechts een handjevol steps waarmee je in Nederland mag rijden én die je dus kunt verzekeren.

Wanneer je op een elektrische step gaat rijden is het belangrijk om te zorgen dat je WA verzekerd bent. WA betekent Wettelijke Aansprakelijkheid. Dit wil zeggen dat deze verzekering eventuele schade dekt die jij met je voertuig aan iemand anders toebrengt. Ben je niet WA verzekerd, dan kan dit voor grote problemen zorgen. Je loopt het risico dat je zelf voor alle schade moet opdraaien en dat kunnen flinke hoge kosten zijn. Denk bijvoorbeeld als iemand in het ziekenhuis terecht komt en jij uit je eigen portemonnee alle ziekenhuisrekeningen moet betalen. Met een verzekering bescherm je jezelf niet alleen, maar ook tegen diefstal of dus bij een aanrijding. Ondanks dat België en Nederland aan elkaar grenzen, zijn er toch grote verschillen in het verzekeren van je elektrische step.

Woonachtig in België

Wanneer je woonachtig bent in België gelden er iets andere regels. Je hebt namelijk geen verzekering nodig voor je elektrische step. In België kun je kiezen voor een algemene familiaire verzekering of burgerlijke aansprakelijkheid om toch problemen te voorkomen bij schade aan derden.

Belangrijk om te weten is dat je een elektrische step met zadel of met een maximale snelheid van boven de 25km/h in België wel moet verzekeren. Dit type elektrische step wordt gecategoriseerd als bromfiets klasse A of B. Voor beide landen is het verstandig om de wettelijke regels goed in de gaten te houden. De elektrische step is hard aan de weg aan het timmeren. Steeds meer mensen gaan er gebruik van maken vanwege de vele voordelen die het met zich meebrengt. Hierdoor komen er meer elektrische steps op de weg en wordt de veiligheid steeds belangrijker. Het kan dan zijn dat zowel de Nederlandse als de Belgische wetgeving hier nog aanpassingen aan gaat doen in de toekomst.

Menu