Elektrische steps kinderen: regels, richtlijnen en meer

Een elektrische step is een erg leuke en moderne manier voor kinderen om van A naar B te komen. Ben je van plan om een elektrische step voor je kind te kopen, maar weet je niet precies wat de regels hiervoor zijn? Wat zijn de regels voor een elektrische step in het verkeer? Waar moet je op letten bij je aankoop? En welke elektrische steps zijn geschikt voor jouw kind?

In dit artikel lees je over de wetgeving waar je rekening mee moet houden en daarnaast krijg je ook een aantal belangrijke tips voor de aankoop van een elektrische step. Tenslotte kun je in dit artikel ook een handige top 7 van elektrische steps voor kinderen bestuderen, zodat je eenvoudig een juiste keuze kunt maken voor jou én je kind. Lees snel verder voor alle antwoorden op je vragen!

elektrische steps kinderen

Wat zijn de eisen voor een elektrische step voor kinderen?

Voordat je een elektrische step voor je kind koopt, is het belangrijk om de wetgeving te weten omtrent elektrische steps. Officieel mag een kind met een elektrische step in Nederland niet op de openbare weg rijden. Gelukkig mag dit in België wel. In Nederland mogen alleen steps die zijn goedgekeurd door het RDW dit. Deze steps worden dan ook gezien als een bromfiets en hiervoor moet je een rijbewijs hebben om erop te rijden. Het is dus volledig op eigen risico om je kind op een elektrische step te laten rijden. In de praktijk wordt er weinig op gehandhaafd, maar in theorie loop je wel een risico op een boete. Oefen altijd eerst met je kind in de tuin, stoep of woonerf. Zo kun je samen alle functies van de step uitproberen op een veilige plek.

Waar moet je op letten?

Je ziet elektrische steps steeds meer in het verkeer. Wanneer je een elektrische step voor je kind wilt kopen, is het belangrijk om op een aantal dingen te letten.

  • Ten eerste is het belangrijk om voor een model te kiezen met een snelheidsbegrenzing. Dit zal voorkomen dat je kind op een gevaarlijke snelheid met een step zal gaan racen. De begrenzing zorgt ervoor dat de step nooit harder dan bijvoorbeeld 6 km/u zal gaan.
  • Let daarnaast op de hoogte van het stuur. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de lengte van je kind, zodat de stuur op een juiste hoogte zit om veilig en comfortabel te rijden.
  • De meeste elektrische steppen zijn inklapbaar. Dit is handig als je de step bijvoorbeeld mee wilt nemen naar school, naar een vriendje of vriendinnetje of op vakantie. Het compacte model past zo eenvoudig in de auto en is daarnaast ook handig op te ruimen na gebruik.
  • Let op de draagkracht van de elektrische step. Dit staat vrijwel altijd aangegegeven bij de productspecificaties. Zo zijn er sommige modellen die een maximum hebben van 50 of 100 kilogram. Denk hierbij aan het gewicht van je kind en hoe lang zij of hij de step gaat gebruiken.
  • Als laatste is het belangrijk om aan goede bescherming te denken. Zo is het aan te raden om een helm en elleboog-, pols- en kniebeschermers te kopen.

Top 7 steps voor kinderen

Aankooptips voor een elektrische step

Wanneer je een elektrische step wilt gaan kopen, is het belangrijk om te letten op een aantal factoren. Hierbij een aantal handige tips!

  • Ten eerste is het belangrijk om op de bouwkwaliteit van de step te letten. Over het algemeen zijn elektrische step van het merk Segway van erg goede kwaliteit. Is het frame solide, dan zal de step vele jaren met je meegaan.
  • Ten tweede is het belangrijk om op het bereik van de accu te letten. Als het gaat om elektrische steps voor kinderen, hoeven deze natuurlijk niet 100 kilometer af te kunnen leggen met één accu. Toch wil je niet constant de batterij op te laden. Bij een elektrische step geldt: hoe sterker de accu, hoe minder vaak je de accu moet opladen, maar wel hoe duurder de step is.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel weet je alles wat je moet weten over elektrische steps voor kinderen. Zo weet je precies wat de wetgeving is omtrent elektrische steps. Daarnaast zijn er een aantal belangrijke punten waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een elektrische step. Zo is het verstandig om te kiezen voor een step met een snelheidsbegrenzing en een veilig remsysteem. Zorg voor de juiste bescherming en oefen in het begin genoeg samen. De top 7 van verschillende elektrische steps laat je de beste opties zien. Kies uit verschillende modellen, snelheden, prijsklassen en gewichten. Kies voor de step die het beste bij de behoeften van jou en je kind passen. Een elektrische step is niet alleen erg praktisch, maar het zal je kind ook jarenlang plezier opleveren!

Menu