Er gaan veel verhalen de ronde over wat nu wel of niet mag met een elektrische step. Wij zochten alle vragen bij elkaar en geven ook het antwoord. Daarboven op zochten we ook uit wat de De Belgische wetgeving nu exact zegt over de elektrische step.
Voor de Belgische wetgeving valt een elektrische step onder een “gemotoriseerd voortbewegingstoestel”. Welke toestellen vallen onder deze noemer?
- Elektrische step
- Hooverboards
- Monowheels
- Zelfs een elektrische rolstoel.
Wat zegt de wetgeving hierover woord voor woord?
Een “voortbewegingstoestel” is :
1° ofwel een “niet-gemotoriseerd voortbewegingstoestel”, dit wil zeggen elk voertuig dat niet beantwoordt aan de definitie van rijwiel, dat door de gebruiker of de gebruikers door middel van spierkracht wordt voortbewogen en niet met een motor is uitgerust.
2° ofwel een “gemotoriseerd voortbewegingstoestel”, dit wil zeggen elk motorvoertuig met één of meer wielen dat door bouw en motorvermogen, op een horizontale weg, niet sneller kan rijden dan 25 km per uur, onder meer:
a) elektrische rolstoelen;
b) elektrische rolwagens voor personen met verminderde mobiliteit;
c) gemotoriseerde autopeds;
d) zelf balancerende een- of tweewielige elektrische toestellen.
Voor de toepassing van dit besluit worden de gemotoriseerde voortbewegingstoestellen niet gelijkgesteld met motorvoertuigen.
Het niet bereden voortbewegingstoestel wordt niet als voertuig beschouwd.
De gebruiker van een voortbewegingstoestel, die niet sneller dan stapvoets rijdt, wordt niet gelijkgesteld met een bestuurder.
(Bron: Wegcode.be)
Vanaf welke leeftijd mag je op een elektrische step in België?
Iedereen van elke leeftijd mag met een elektrische step rijden, een rijbewijs is niet nodig. Je dient je wel aan de wetgeving en de maximale snelheden te houden.
Hoe snel mag ik rijden met een elektrische step?
Met een elektrische step mag je op de openbare weg rijden met een maximale snelheid van 25 km per uur, dat is al best snel dus zorg steeds voor aangepaste beschermkledij of valhelm. Wil je sneller kunnen rijden, dan heb je een fietsverzekering nodig zodoende je goed verzekerd bent.
Waar moet ik rijden met een elektrische step?
Waar je met je elektrische step, hooverboard of elektrisch skateboard mag rijden hangt volledig af van de snelheid die je rijdt. Op het voetpad mag je maximaal 6km per uur rijden, op de openbare weg bv: het fietspad moet je sneller dan 6km per uur en mag je maximaal 25km per uur rijden.
Mag ik op het voetpad rijden met een elektrische step?
De plaats waar je mag rijden hangt van de snelheid af, je mag met een elektrische step op het voetpad rijden aan een maximum snelheid van 6km per uur en wordt je aanzien als een voetganger. Rijd je toch sneller op het voetpad, dan ben je in principe in overtreding.
Mag ik op de openbare weg rijden met een elektrisch step?
Je mag net zoals een gewone fiets op de openbare weg rijden mits je snelheid sneller is dan 6 km per uur, ben je toch trager dan moet je op het voetpad rijden. De plaats waar je met een elektrische step mag rijden hangt dus gewoon van je snelheid af.
Is een helm verplicht op een elektrische step?
In België is het niet verplicht een helm te dragen als je met een elektrische step of ander elektrisch voortbewegingstoestel de baan op gaat. Natuurlijk raden we je wel aan er eentje te dragen gezien dat het toch een stuk veiliger is.
Moet ik lichten hebben op een elektrische step?
Tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag en in alle omstandigheden waarbij de zichtbaarheid minder is dan ongeveer 200 meter én je wil op de openbare weg rijden dien je lichten te hebben. Vooraan een wit, achteraan een rood. Rijd je alleen op het voetpad, dat wil zeggen dat je maximaal 6 km per uur gaat, dan zijn lichten niet verplicht.