Xiaomi is een naam die je normaal gesproken zou kunnen kennen door hun overbekende smartphones, maar dankzij het succes van de Xiaomi M365 is dit nu ook een grote naam bij de elektrische steps.
De Xiaomi M365 Pro is een opvolger van de razend populaire Xiaomi M365 en hoewel hij iets duurder is, is het de moeite waard om hier extra voor te betalen. De Xiaomi M365 Pro is even eenvoudig in gebruik als de vorige versie. En heeft een veel betere motor en batterij capaciteit waardoor hij tot de beste behoort van de elektrische steps.
Xiaomi M365 Pro prijzen vergelijken
De M365 Pro is beschikbaar en bij verschillende Belgische webshops op voorraad, je kan deze in België kopen vanaf ongeveer €499. Met wat geluk heb je hem de volgende dag al in huis. Vergelijk daarom prijzen bij al deze onderstaande webshops.
Een verbetering is onder andere te vinden in de toevoeging van de sportmodus en het verbeterde display waarmee je in één oogopslag jouw snelheid, rijmodus en andere belangrijke informatie kan controleren.
Montage en design
De Xiaomi M365 Pro elektrische step vraagt wel wat montagewerk als je hem uit de doos haalt. Laat het je niet afschrikken want deze is snel en eenvoudig in elkaar te zetten. Het enige wat je moet doen is het stuur in de stuurbuis te steken en de vier bijgeleverde bouten en inbussleutel gebruiken om het stuur op zijn plaats te bevestigen. In de doos vind je ook een lader, een fietspompadapter, een gebruikershandleiding en twee reservebanden.
Eens de step gemonteerd is ziet de Xiaomi M365 Pro er niet echt anders uit dan de originele Xiaomi M365 step. Een matzwarte afwerking met hier en daar wat rode accentkleuren op de remkabelbehuizing en het voorwiel. Het belangrijkste verschil in het design is dat de Xiaomi M365 Pro een 50mm langer sta-plaat heeft waardoor je meer ruimte hebt om je voeten te plaatsen. Dit verschil merk je hoofdzakelijk bij langere ritten. Met zijn 990mm is het stuur ook 40mm hoger, waardoor deze step ook beter geschikt is voor grotere gebruikers.
Om de Xiaomi M365 Pro op te laden sluit je eenvoudigweg de meegeleverde lader aan op de laadpoort, die zich onder een kleine rode klep naast het voorwiel bevindt. Bij de Pro versie is deze magnetische waardoor deze net iets beter blijft zitten dan bij de vorige versie. Door lang op de aan/uit-knop in het midden van het stuur te drukken, wordt de step en het display ingeschakeld en wordt de snelheid en rijmodus weergegeven.
Om te vertrekken en te versnellen, is er de gashendel onder de rechter handgreep, remmen doe je met behulp van de hendel aan de linkerkant. De Xiaomi M365 Pro heeft ook een bel, deze dient ook als een vergrendeling om de step in opgeklapte toestand te vergrendelen.
Als de Xiaomi M365 Pro opengeklapt is, is deze eenvoudig te duwen, maar om hem in elkaar geklapt te dragen moet je toch een gewicht van 14kg mee zeulen, dus dit is echt enkel goed om de step in en uit de auto te halen. Of deze elektrische step nu gevouwen is of niet, er is een handige kickstand die je kan gebruiken om hem rechtop te laten staan. Met een lengte van iets meer dan een meter past de Xiaomi M365 Pro elektrische scooter perfect in de kofferbak van je auto.
Eigenschappen en de mobiele app
Naast het inschakelen van de elektrische step heeft de aan/uit-knop onderaan het display nog twee andere functies. Door éénmaal op de knop te drukken, schakelt de koplamp aan en uit. Deze lamp is niet zo héél helder en geeft je net genoeg licht om een paar meter van de weg voor jou te verlichten. Maar, we raden je wel aan deze elke keer aan te zetten als je met de step vertrekt, het is van cruciaal belang om door andere voertuigen gezien te worden, zeker in omstandigheden met weinig licht.
De andere functie van de aan/uit knop is het wisselen van rijmodus. De step staat standaard in de Eco-modus, die een topsnelheid van 10 km/u bereikt, maar door twee keer op de aan/uit-knop te drukken, schakelt u over naar de Drive-modus en door opnieuw te doen, komt u in de Sportmodus. Deze hebben een topsnelheid van respectievelijk 20 en 25 kilometer per uur. Denk er aan: Hoe sneller je wil gaan hoe minder batterijcapaciteit je hebt.
De Xiaomi M365 Pro heeft een smartphone-app nodig om te werken. Deze App kan je gratis downloaden in de appstores van zowel Apple als voor Android. Twee opvallende functies van de step kunnen pas worden ingeschakeld nadat je de step via Bluetooth met je telefoon hebt verbonden.
Cruise Control – houdt automatisch een constante snelheid voor je aan wanneer je deze lang genoeg op een één zelfde snelheid houdt. Dit is een mooie en handige extra als je langere afstanden rijdt, omdat je je duim van dan van de gashendel kan halen.
Moterblokkering – Hierdoor kun je de motor van je step vergrendelen wanneer deze is aangesloten op je telefoon. Wanneer vergrendeld is het niet mogelijk om de step te duwen.
De smartphone app geeft je ook de mogelijkheid om het achterlicht van de scooter in en uit te schakelen (standaard knippert deze als je remt) en om de hoeveelheid regeneratief remmen aan te passen, Standaard staat deze op “strong” ingesteld. Regeneratief remmen wil zeggen dat de motor harder of zachter afremt wanneer je de gashendel loslaat. Het voordeel hiervan is dat je steeds een beetje batterij recupereert. Verder zit de app boordevol handige statistieken, waaronder de batterijtemperatuur, het batterijniveau, totaal aantal gereden kilometers, de geschatte resterende kilometers en veel andere leuke weetjes.
Nadat je je step aangezet hebt moet je zachtjes op het gas onder de rechter hendel drukken om 300W motor in gang te zetten. Als je de gashendel eenmaal onder de knie hebt, voelt de acceleratie snel en soepel aan, zeker in de Sportmodus.
De Xiaomi M365 Pro heeft dezelfde 8,5-inch luchtbanden als zijn voorganger, deze zorgen voor wat demping tijdens het rijden. Veerkracht hebben deze echter niet zodat je het snel merkt als je op een minder gladde ondergrond rijdt. Dat gezegd zijnde, vond ik de step goed rijden op zowel asfalt en betonnen ondergrond. Je vervloekt het gewicht misschien als je de step moet dragen, maar het gewicht zorgt ook wel voor een stabiel aanvoelende rit!
Wat het stoppen betreft: werken de 120mm schijfremmen van de Xiaomi M365 Pro goed, het duurde drie seconden om van de topsnelheid van 25 km per uur tot stilstand te komen. De scooter heeft ook regeneratieve remmen, hierdoor gaat de motor in omgekeerde richting als je licht de rem aanraakt. Remmen doe je best niet te bruusk om slippen te vermijden, zeker op een natte of gladde ondergrond. We raden je aan de eco-modus te gebruiken totdat je de Xiaomi M365 Pro volledig onder de knie hebt.
Hou in je achterhoofd dat de 36V, 12,8Ah batterij ongeveer 8,5 uur nodig heeft om volledig op te laden, dus als je er een hele dag mee uit wilt, kun je hem het beste altijd in de minder leuk Eco-modus gebruiken om zo je bereik te maximaliseren. De Drive Mode biedt gelukkig een middenweg tussen de twee en heeft nog steeds een aangename snelheid van 20km/u. Ongeacht welke modus je gebruikt, de step verlaagt automatisch de maximale snelheid wanneer de batterij aan zijn laatste 10% batterijcapaciteit begint. Eigenlijk is dit wel leuk, dit zorgt er natuurlijk ook voor dat je steeds thuis geraakt zonder je step te moeten duwen.
Ons oordeel
Of je hem nu recreatief of als vervoermiddel wilt gebruiken, de Xiaomi M365 Pro is ongetwijfeld een betere step dan zijn populaire voorganger. De krachtigere motor maakt hem beter geschikt voor het rijden in licht heuvelachtige gebieden en de grotere batterij zorgt ervoor dat je hem met een langere range kan gebruiken.